Hoe communiceer ik?

Kikkerbecool

Vierde, vijfde en zesde leerjaar

Een bordspel (2-30 spelers) waarbij discussie uitgelokt wordt over 4 vaardigheden: sociale vaardigheden, goede manieren, opkomen voor jezelf en omgaan met pesten en plagen.

de coole kikker

www.decoolekikker.nl

Het gat in de haag

Kleuter onderwijs

Het gat in de haag is een educatief pakket rond sociale vaardigheden bij kleuters waarin de inzichten van meervoudige intelligentie geïntegreerd zijn. Het pakket bestaat per kleuterklas uit 10 verhalen met daaraan gekoppelde activiteiten.

Type: educatief pakket

De Sleutel vzw. Het gat in de haag. Die Keure

Babbelspel Junior

Kleuteronderwijs

Bij dit spel ( 2-20 spelers) moeten de kinderen een visje vangen en een opdrachtenkaartje nemen dat bij de kleur van het visje hoort. De opdrachten omvatten 4 thema’s: vertellen over jezelf,  spontaan vertellen over een tekening, non-verbale opdrachten en mondelinge expressie.

Baert

Babbelspel

Bij dit spel ( 2-6 spelers) nemen de kinderen opdrachtenkaartjes naar gelang hun positie op het spelbord. De opdrachten omvatten 4 thema’s: vertellen over jezelf,  spontaan vertellen over een tekening, non-verbale opdrachten en mondelinge expressie.

Baert

Sociaal-emotionele vaardigheden

Vierde, vijfde en zesde leerjaar

In het hoofdstuk ‘sociaal-emotionele vaardigheden’ zijn verschillende activiteiten/ werkbladen terug te vinden die inspelen op sociaal-emotionele vaardigheden. Onder meer assertiviteit, empathie, kunnen luisteren, een probleem kunnen definiëren en onderhandelen komen aan bod.

Type: activiteit, werkbladen

Bisquerra Alzina, R. et al. (2010). Kinderen en… de ontwikkeling van emotionele vaardigheden. Activiteitenboek voor werken aan emotionele intelligentie met kinderen van 8 tot 12 jaar. Kwintessens (p. 88-112)

Actief luisteren in de praktijk

Uitleg over actief luisteren aan de hand van voorbeelden en richtlijnen over hoe dit in de praktijk toe te passen.

Niveau: individu

Type: theoretische achtergrond

Doelgroep: leerkrachten, ouders

Gordon, T. (2016). De Gordon methode; luisteren naar kinderen: van contact naar verbinding binnen het gezin. Utrecht/ Antwerpen: Kosmos uitgevers (p. 61-83)

Kijklijst

Via de kijklijsten van Klasse kan nagegaan worden of ouders en leerkracht een gelijkaardige visie hebben over het kind. De bedoeling is dat deze lijst ingevuld wordt voor het oudercontact door leerkracht en ouders. Op het oudercontact worden de 2 lijsten dan samen gelegd en vergeleken.

Niveauindividu

Type: vragenlijst

Doelgroep: leerkrachten, ouders

Open hartig kids

Aan de hand van vragen en opdrachten daagt dit spel de spelers uit om te praten over diverse onderwerpen.

Moodzz

De evaluatiewaaier

De evaluatiewaaier is een zelf te maken instrument waarmee leerlingen onder woorden kunnen brengen wat ze bedoelen of wat hun visie is over iets. De waaier kan gebruikt worden om terug te blikken op bepaalde activiteiten, werkstukken, presentaties…

Type: Evaluatie-instrument

Communicatie op school

Dit artikel geeft meer informatie over de verschillende soorten van communiceren en hoe je deze communicatie het beste aanpakt. Dit zowel voor communicatie binnen het schoolteam, communicatie tussen leerkracht en leerling als communicatie tussen school en ouders. Zowel schriftelijk, mondeling als tijdens vergaderingen. De tips kan je gebruiken voor persoonlijke onderwerpen, maar ook voor je communicatie binnen een project.

Type: theoretische achtergrond

Doelgroep: schoolteam

Communicatie over je project

In dit overzicht vind je tal van ideeën om de kick-off van je project op een ludieke manier in te kleden. Communiceren op school is zeker belangrijk wanneer een grootschalig project wordt uitgewerkt. Ouders voldoende betrekken is essentieel om je project te laten slagen.

Overigens kan je het project ook meer inkleding geven door het gebruiken van themafiguurtjes. Over de uitwerking hiervan kan je ook een infofiche terug vinden.

Doelgroep: schoolteam

www.sfeeropschool.be